Universet & dets hemmeligheterRadaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Romfartsfilial på Kjeller - styringssentral

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#557362 Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 07 apr 2019 18:32

Er det liv på planeten nærmest jorda? Det skal forskere fra UiO og FFI snart finne svaret på – ved hjelp av målinger fra den egenproduserte radaren Rimfax.

26. november utførte romsonden InSight en vellykket landing på Mars. I mars 2021 setter Norge bokstavelig talt sine fotavtrykk på den røde planeten når Mars 2020-roveren med radaren Rimfax lander der i søken etter liv.

Rimfax er en såkalt Ground Penetrating Radar (GPR) som ser ned og kartlegger formasjoner under bakken. Man har aldri tidligere hatt et slikt instrument på overflaten av Mars. Rimfax vil nå tillate forskere å kartlegge strukturer og formasjoner mer enn ti meter ned i bakken for første gang, samt bidra til å analysere om området roveren beveger seg i kan ha hatt forhold som tillot liv i fortiden.

Klare til montering
– Denne typen målinger under bakken vil kunne gi mer nøyaktige svar enn dem som forsøk med andre rovere på Mars tidligere har gitt, sier Svein-Erik Hamran, professor ved UiOs Institutt for teknologisystemer og forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Hamran er del av et FFI-team på seks-åtte personer som over en fireårsperiode har utviklet radaren som straks er på vei til USA for montering på Mars 2020-roveren. Georadaren Rimfax er ett av syv vitenskapelige instrumenter som skal monteres på NASA-roveren i løpet av nærmeste fremtid.

Mars 2020-roveren er den femte roveren som skytes opp til Mars, men den første med en georadar. Radaren Rimfax er utviklet på FFI på oppdrag fra USAs romfartsorganisasjon NASA.
En rover er et fartøy som kan lande og reise rundt på ulike planeter.
Rimfax er et prosjekt ledet av FFI med de norske industribedriftene Kongsberg Norspace AS, Bitvis AS og Comrod AS som underleverandører.

Om to år skytes den opp som et av sju instrumenter på roveren "Mars 2020". Reisen tar sju måneder, og den skal sende geologiske data fra Mars i minst tre år.
Rimfax skal analysere geologien på Mars for blant annet å finne ut hvor det er størst sannsynlighet for å finne spor etter liv og for å ta prøver av nøkkelfomasjoner i Mars' geologiske oppbygning.

Roverens oppgave er altså å lete etter spor av liv. Den skal analysere de ulike geologiske lagene i bakken for å finne ut hvor det er lurest å ta prøver. Steinprøver skal tas og lagres på Mars' overflate før de hentes ned til Jorden i 2028-2030 for videre analyser og undersøkelser.
– Men det er ingen hemmelighet at det overordnede målet med NASA-ekspedisjonen er å klargjøre for mennesker på planeten Mars, sier Hamran.
Sannsynligheten for at det skal kunne skje i fremtiden, avgjøres blant annet av testresultatene fra oksygenproduksjonen på overflaten av Mars. Testing av mulig oksygenproduksjon er derfor også en av de sentrale oppgavene Mars 2020-roveren skal utføre.

Skal lande i Jezero-krateret
Etter fem års søk med mer enn 20 potensielle landingssteder på Mars, har valget falt på Jezero-krateret. Det antas at krateret for millioner av år siden var en innsjø. Et riktig valg, mener både NASA og de involverte geologene ved UiO.
Landingsstedet i Jezero-krateret består av geologisk variert terreng med bergarter som er opptil 3,6 milliarder år gamle.

Undersøkelsene der kan potensielt svare på viktige spørsmål i planetarisk utvikling og astrobiologi, sier Thomas Zurbuchen, som er NASAs assisterende direktør for vitenskapelige oppdrag.
– Jezero-krateret er et område hvor vi forventer at Rimfax vil kunne gi veldig gode data. Radaren er særlig egnet til å avbilde sedimentære lag som dem man forventer å finne i dette området – og ikke minst i det tilhørende deltaet. Når vi tenker på hvordan Rimfax vil bidra til selve operasjonen, vil nok valget av Jezero gjøre arbeidet med Rimfax desto mer relevant og spennende, sier stipendiat Sigurd Eide ved Institutt for teknologisystemer (ITS).

Han er i gang med sin doktorgradsavhandling, som omhandler forberedende studier av hvordan radaren vil avbilde geologien på landingsplassen på Mars og det operasjonelle arbeidet med Rimfax når roveren er på plass på planeten fra ca. februar 2021. :flyfly

En av Eides veiledere i doktorgradsarbeidet, professor Henning Dypvik ved Institutt for geofag, synes Jezero-krateret er et godt valg med mange faglige muligheter, blant annet for å gjøre analyser som vil gi mer kunnskap om Mars' dannelse og utvikling.

– Når det skal letes etter fossilt liv på Mars, er dette et velegnet sted å lete, sier han.
Dypvik, Eide, Hamran og Hans E. Amundsen fra Vestfonna Geophysical AS inngår i NASAs vitenskapelige team. De skal jobbe med undersøkelsene som skal gjøres på Mars – i all hovedsak med instrumentet Rimfax.

Testet på norsk grunn
UiO-teamet jobber for tiden med hvordan geologisk informasjon kan bli tolket ut av dataene fra Rimfax-radaren.
– Når man for eksempel forhåndstester radaren i felt, ønsker man å teste den i tørre områder som kan ligne på Mars. Da er det mulig å studere hvordan radarbølgene brer seg i Mars-lignende geologi og sånn sett stille bedre forberedt når dataene faktisk kommer fra Mars i fremtiden, sier Eide.

Teamet har blant annet gjort feltundersøkelser i Mojaveørkenen i det sydvestlige USA. Også Svalbard har tidligere vært mye brukt som testgrunn, opplyser Eide. Permafrosten på øygruppen gjør forholdene ideelle for testing av radaren.

Selv om radaren i den nærmeste fremtid sendes til USA, nærmere bestemt til NASAs Jet Propulsion Laboratory i California for montering på roveren, er jobben altså langt fra over.
– Nei, tvert imot, smiler Eide. – Det er nå den virkelig begynner for oss geologer og geofysikere. Det store for egen del blir å ta det i arbeidet som venter den dagen radaren lander på Mars. Det blir stort!
Fra ITS' lokaler på Kjeller utenfor Oslo skal prosjektet være involvert i selve styringen av radaren når roveren er i operasjon på Mars.

Kjeller vi få sitt eget kontrollsenter som skal operere radaren og motta og analysere data den sender fra seg. Det skjer i samarbeid med et tilsvarende kontrollsenter i USA. Norsk Romsenter skal finansiere skiftmannskap til operasjonene fra Kjeller. Det ligger stor prestisje i å huse dette senteret - og i samarbeidet med NASA om roveren som sådan, istemmer UiOs vitenskapelige team.

Ønsker flere studenter
– Det fremtidige arbeidet i forbindelse med Rover-ekspedisjonen åpner dessuten opp for langt flere master- og phd-oppgaver for studenter ved Institutt for teknologisystemer og Institutt for geofag ved UiO, applauderer Hamran og Dypvik. – Vi ønsker dem velkommen! :vink

:lykkelig
Dette blir spennende å følge med på! Og inspirerende for de som får innpass der!

https://titan.uio.no/node/3130

Jeg ser at Asbjørn har nevnt radaren Rimfax i tråden: NASA bekrefter bevis for flytende vann på Mars! - fra 2015 av G.r.y. Nå er vi nærmere en oppfyllelse dersom ikke presidenten over there bestemmer seg for å bruke midlene for oppskytningen til gjerder... :rabla
Antall ord: 1173

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#557695 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 07 okt 2019 18:25

Da er det kanskje på tide med en liten oppdatering til NASA's Mars 2020 rover selv om det ennå er endel måneder til oppskytningen, så er det en del nytt til turen. Landingssted Jezero-krateret er blitt valgt, og befinner seg litt nord for Mars' ekvator, og omtales som et av planetens vitenskapelig mest interessante landskap.
Det skal for alvor begynnes å lete etter liv på planeten sier NASA's sjef. Et nyutviklet helikopter for Mars sin atmosfære skal være med.

ESA's ExoMars skal visst være fremme på Mars med sin rover en måned etter NASA's Mars 2020 rover. Får håpe det går bra med deres landing denne gangen da. Så dette blir spennende. Mye som skjer like etter hverandre.
https://www.msn.com/nb-no/nyheter/tekno ... spartandhp

I samme tidsrom ventes Japans Hiabusa 2 tilbake til jorden med prøver fra asteroiden Riugu hvis alt går som det skal. Foreløpig ser det ut for at alt går bra.

https://spaceflightnow.com/2019/09/17/h ... id-lander/
https://www.youtube.com/watch?v=CiiwOyLkghM'

NASA's Osiris Rex sitt oppdrag til asteroiden Bennu er det problemer med siden asteroidens overflate er annerledes en først antatt og kan sette prosjektet i fare. Etter planen skulle den returnere i 2023.
https://forskning.no/romforskning/nasa- ... re/1313755

Det litt morsomme innslaget er at NASA planlegger å sende en sonde til asteroiden Psyke 16 i 2026, som er en romstein som hovedsakelig består av bare metall!

I bane mellom planetene Mars og Jupiter suser en stein som har fått navnet Psyche 16.
Asteroiden har en diameter på 200 km og betår av 95 prosent rent metall – jern, nikkel, platina og gull.
Det er så mye gull på romsteinen at fordelt på jordens befolkning ville alle vært milliardærer med dagens gullverdi.

Verdien på metallet, regnet i dagens verdi, er anslått til svimlende 100.000 billiarder kroner.
Dersom vi skulle ha fraktet Psyche 16 til jorden kunne det ha forårsaket en voldsom inflasjon og «total kollaps i verdensøkonomien», hevder Fox News.

https://www.nettavisen.no/livsstil/nasa ... 07064.html
Så nå blir det kanskje et lite kappløp for å få kloa i denne? Kanskje UiO og FFI (forsvarets forskningsinstitutt) finner på noe smart utstyr som kan brukes til denne ferden også så de kan få hengt seg på? ;-)
Antall ord: 406

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558111 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 09 apr 2020 16:52

Koronavirus utsetter Mars-ferd

Om få måneder skulle Proton-raketten brake av gårde mot Mars sammen med landeren Kazachok og roveren Rosalind Franklin.
Men den russisk-europeiske Mars-ferden ExoMars er nå utsatt til august 2022.
Det skjer på bakgrunn av tekniske utfordringer, og fordi koronaviruset nå også har lammet romorganisasjonene ESA og Roscosmos, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Utsettelsen er et uttrykk for at de involverte i Mars-prosjektet har begrensede muligheter for å reise til for eksempel produksjons- og maskinhaller som ligger ulike steder i verden.
Antall ord: 88

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558264 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 06 jul 2020 12:27

Det ble selvfølgelig også en utsettelse av Mars 2020 Perseverance som skulle sendes av sted i mars måned, men ble utsatt på grunn av coronaviruset den også. Men nå er nedtellingen startet og den nye dato for oppskyting er satt til 30.juli
https://www.abcnyheter.no/helse-og-livs ... -til-i-dag

https://www.foxnews.com/science/nasas-m ... ed-to-know

https://www.youtube.com/watch?v=yIWyFX0uxoc

https://www.youtube.com/watch?v=95hMM2u6Fgw
Antall ord: 79

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558301 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 19 jul 2020 12:35

Emiratene med deres "Håp" sliter med å få sendt sin rakett til Mars på grunn av dårlig vær, og har mistet to forsøk nå. Et den 14.juli og et den 16.juli. Neste forsøk er satt til den 20. juli. Det er ikke så mye å plukke opp fra norske nyheter omkring denne oppskytningen, annet enn dette: https://www.abcnyheter.no/nyheter/verde ... et-om-mars
Og nå har forskning.no også dukket opp med litt info: https://forskning.no/romfart-romforskni ... rs/1363461
Men man får bedre info fra danske nyheter: https://www.ikast-brandenyt.dk/artikel/ ... eba918716/ - Her får man vite hvilke ambisjoner de har til tross for at landet bare er 50 år, så vil de heller flytte til Mars innen år 2117 - Etter 3.august lukkes håpet for Emiratene om å få sendt deres romsonde av sted.
https://spacepolicyonline.com/events/la ... unch-site/

https://www.dw.com/en/whats-the-science ... a-53857637

Japan ligger 7 timer foran norsk tid.
Antall ord: 171

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558307 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 20 jul 2020 19:31

Oppdatering: Mens du sov: Emiratene sendte sonde mot Mars

Neste par ut: 23. juli: Kina sender opp tre fartøyer

Og endelig: 30. juli: Nasas nye rover letter med den norskproduserte radaren Rimfax!
https://illvit.no/universet/solsystemet ... e-mot-mars
Antall ord: 41

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558312 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 23 jul 2020 12:06

Og her går det greit for Kinas Tianwen-1 sin Mars rover mission: https://www.space.com/china-tianwen-1-m ... aunch.html
Tianwen betyr "spørsmål til himmelen"
Antall ord: 31

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 8
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558330 Re: Radaren Rimfax: Fra UiO til Mars for å finne liv

Legg inn av Morris » 30 jul 2020 15:07

Og så er Mars 2020 skutt opp problemfritt, så da er det duket til ny spenning i februar neste år da alt sammen ankommer Mars. https://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge ... ue#image=1
Antall ord: 36

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Svar

Gå tilbake til «Universet & dets hemmeligheter»