Universet & dets hemmeligheterDet kan være opptil 10 milliarder jordlignende planeter i vår galakse alene

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Svar
Brukeravatar
Asbjørn
ADMIN
ADMIN
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 7721
Registrert: 05 apr 2005 01:39
Kjønn (valgfri): *U*
Sted: Florø
Har likt: 1128 ganger
Blitt likt: 1471 ganger
Kjønn:
Zodiac:
Kontakt:

#557825 Det kan være opptil 10 milliarder jordlignende planeter i vår galakse alene

Legg inn av Asbjørn » 04 jan 2020 12:57

Det kan være opptil 10 milliarder jordlignende planeter i vår galakse alene - og de kan være enda mer likt hjemmeplaneten vår enn forskere forventet.
390
Et bilde av jorden tatt klokken 13.07 EDT 15. januar 2017 av GOES-16-satellitten.. NOAA/NASA
Kilde:https://www.businessinsider.com/earth-l ... es-2019-11
En håndfull nyere funn har forvandlet vår forståelse av jordlignende planeter i galaksen.
Her er grunnen til at jordlignende planeter kan være vanlige.


Artikkelen er oversatt til Norsk med Google Translate.

-En håndfull nyere funn tyder på at jordlignende planeter er vanlige i Melkeveien .
- NASAs Kepler-romteleskop har ansporet ny forskning om planeter utenfor solsystemet vårt.
- Det kan være opptil 10 milliarder jordlignende planeter i vår galakse alene - og de kan være enda mer likt
hjemmeplaneten vår enn forskere forventet.
- Besøk Business Insiders hjemmeside for flere historier .

Et voksende forskningsfelt indikerer at det sannsynligvis er milliarder av jordlignende planeter som vi ennå ikke har oppdaget.

Det er gode nyheter for astronomer som søker fremmed liv. Siden jorden er vårt eneste eksempel på en livsbærende verden, prøver forskere å finne planeter som våre når de søker etter andre steder.

Det var det NASAs Kepler-romteleskop satte seg til å gjøre. Kepler skannet himmelen fra 2009 til 2018 , og den fant over 4000 planeter utenfor solsystemet vårt. Et titalls av disse planetene virker som førsteklasses eiendommer for livet.

Keplers data har produsert et økende antall forskere som indikerer at det sannsynligvis er milliarder flere jordlignende planeter som vi ikke har oppdaget.

Her er grunnen til at forskere begynner å tro at planeter som Jorden kan være vanlige.

Når astronomer kikker over kosmos for potensielle utposter av fremmed liv, ser de etter planeter som Jorden.

391
Ni års observasjoner av Hubble-romteleskopet avdekket rundt 10.000 galakser i en av de dypeste, mørkeste nattehimmelen i universet.
NASA / ESA / IPAC / Caltech / STScI / Arizona State University


Det betyr en steinete planet som er omtrent på størrelse med jorden. Forskere har ikke nøyaktig definert dette størrelsesområdet, siden de ennå ikke vet hvor store steinete planeter kan være.

For å være jordlignende, må disse planetene også bane i den "beboelige sonen" for stjernene sine - avstanden hvor planeten kan være vert for flytende vann på overflaten.

392
Den beboelige sonen, eller "Goldilocks zone", rundt en stjerne, er der en planet ikke er for varm eller for kald til å støtte vann. Nasa

En håndfull nyere funn viser at jord-lignende planeter kan være vanlige i universet.
393
Denne kunstnerens konsept illustrerer ideen om at steinete verdener som de indre planetene i solsystemet vårt kan være rikelig og mangfoldig i universet.
NASA / JPL-Caltech / R. Hurt (SSC-Caltech)


Det betyr at fremmed liv også kan være vanlig.
Det meste av det vi vet om eksoplaneter kommer fra det planetjaktende Kepler-romteleskopet.

394
En illustrasjon av NASAs Kepler-romteleskop.
Nasa


Kepler, som først ble lansert i 2009, trakk seg i fjor etter at den gikk tom for drivstoff. NASA passerte den planterjaktfakkelen til Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), som ble lansert i april 2018.

Basert på Keplers funn, estimerte en forsker fra NASA at galaksen vår alene inneholder 1 milliard jordlignende planeter.

Astrofysiker Natalie Batalha sendte disse grove beregningene til Washington Post i 2015. Hun bemerket at det var et konservativt anslag.

Siden den gang har videre forskning indikert at Melkeveien kan ha så mange som 10 milliarder jordlignende planeter.
I en studie publisert i august estimerte forskere at en jordlignende planet går i bane rundt en av hver fire sollignende stjerner .

Disse forskerne ønsket ikke å stole utelukkende på planetene Kepler fant, da teleskopets metode er bedre til å oppdage store planeter (som Jupiter) enn små planeter (som Jorden).

Det betyr at Kepler-data sannsynligvis undervurderer antall jordlignende planeter i kosmos.

Det er fordi Kepler brukte "transittmetoden." Den så etter små fall i en stjerners lysstyrke, forårsaket av en planet som passerte foran den.
Større planeter hindrer mer av stjernenes lys, noe som gjør dem lettere å oppdage. I tillegg var Keplers metode partisk mot små, svake stjerner omtrent en tredjedel av solen.
Så Fords team bygde en simulering av et univers som vårt og "observerte" stjernene slik Kepler ville ha.
Simuleringen ga forskerne en følelse av hvor mange eksoplaneter Kepler ville ha oppdaget i hvert hypotetisk univers, og hvilke slags. De sammenliknet da dataene med hva det virkelige Kepler-teleskopet oppdaget i universet vårt, for å estimere overflod av jordstørrede planeter i de beboelige sonene til sollignende stjerner.

Resultatet: opptil 10 milliarder steinete, jordstore planeter i de beboelige sonene til sollignende stjerner.

"Det er betydelige usikkerhetsmomenter i hvilket stjernestrekning du merker som" sollignende, "hvilket område av baneavstander du anser for å være" i den beboelige sonen, "hvilket utvalg av planetstørrelser du anser for å være" jordlignende, "" Eric Ford, professor i astrofysikk og medforfatter for studien, fortalte Business Insider i august. "Gitt disse usikkerhetene, er både 5 og 10 milliarder rimelige estimater."

Mange av disse planetene kan også være jordlignende på andre måter. I forrige uke fant en studie at 87% av jordlignende planeter i tostjernersystemer skulle ha en stabil aksevinkel som jordens.

"Flere-stjerners systemer er vanlige, og omtrent 50% av stjernene har binære følgesvenn-stjerner," sa Gongjie Li, en medforfatter på studien , i en pressemelding . "Så denne studien kan brukes til et stort antall solsystemer."
Den stabile vippingen er avgjørende for livet på jorden. Vippingen av Mars's akse endres vilt over titusenvis av år, og skaper drastiske skift i det globale klimaet som kan forhindre at livet tar tak.
Noen forskere mener Mars 'skiftende aksiale vipp bidro til at atmosfæren forsvant.
I en obduksjon av seks døde stjerner fant forskere at de makulerte restene av steinete planeter inneholdt oksygen og andre elementer som ble funnet i bergarter på Jorden og Mars.
Forskerne brukte teleskopdata for å beregne hvor mye jernet i disse bergartene hadde oksidert - prosessen der jern kjemisk binder seg med oksygen og ruster.

"Det faktum at vi har hav og alle ingrediensene som er nødvendige for livet, kan spores tilbake til at planeten oksideres som den er. Bergartene styrer kjemien," sa Edward Young, en medforfatter på studien , i en pressemelding . "Vi har nettopp økt sannsynligheten for at mange steinete planeter er som jorden, og det er et veldig stort antall steinete planeter i universet."

Jordlignende planeter kan til og med være vanlige i vårt eget solsystem. Venus kan ha hatt hav og et klima som jordens i milliarder av år.
I september presenterte forskere resultatene fra fem forskjellige simuleringer av Venus 'klimahistorie. I alle fem scenarier opprettholdt planeten temperaturer mellom 20 og 50 grader i opptil 3 milliarder år .

Forskerne tror at en mystisk katastrofe for rundt 700 millioner år siden forvandlet Venus til det ubeboelige drivhuset det er i dag.
"Det skjedde noe på Venus der en enorm mengde gass ble sluppet ut i atmosfæren og ikke kunne tas opp av steinene igjen," sa Michael Way, en forsker fra NASA og medforfatter, i en pressemelding .

Det kunne ha vært magma som boblet opp fra under Venus overflate og frigjort tonnevis av karbondioksid ut i atmosfæren. Det ville ha fanget nok varme til å nå de ekstreme overflatetemperaturene som er
gjennomsnittlig 462 grader Fahrenheit i dag. ( TIlsvarer : 239 grader Celsius. )
"Det er mulig at den nesten globale oppblussingshendelsen er ansvarlig for dens transformasjon fra et jordlignende klima til det helvetes drivhuset vi ser i dag," la Way til.

Selv den mottakeligheten for katastrofe er faktisk ganske jordnær.
Et utbrudd av supervolcano eller asteroide kan en dag gjøre planeten vår ubeboelig . Det kan være slutten på livet på denne jorden, men forskningen viser at det kan være mange flere jordlignende planeter å spare.

Se orginalartikkelen for orginal tekst, og flere bilder :
Kilde:https://www.businessinsider.com/earth-l ... es-2019-11
Antall ord: 1344

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Ønsker du din egen nettside ?
Brukeravatar
g.r.y
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 1305
Registrert: 15 okt 2013 06:22
Kjønn (valgfri): dame
Sted: 3rd Rock From The Sun
Har likt: 465 ganger
Blitt likt: 456 ganger
Zodiac:
Kontakt:

#557834 Re: Det kan være opptil 10 milliarder jordlignende planeter i vår galakse alene

Legg inn av g.r.y » 08 jan 2020 14:33

Det er virkelig nok å utforske her, ass! Og en betydelig andel av disse, kretser jo rundt mindre stjerner med en vanvittig levealder, slik at utviklingen har mye mer tid tilrådighet enn her..
Antall ord: 33

       
The majority's concept of the truth isn't necessarily the actual truth.
Use your own mind. - Always!

~ Gry ~

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Svar

Gå tilbake til «Universet & dets hemmeligheter»