Universet & dets hemmeligheterEuropeisk planetjeger på plass

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#558131 Europeisk planetjeger på plass

Legg inn av Morris » 13 apr 2020 14:11

Denne ble sendt opp 28.12. 2019 og bærer navnet Cheops.
Cheops vil bringe forskningen på exoplaneter til et nytt nivå ved å studere de fysiske og kjemiske egenskapene til mange exoplaneter for å finne ut hva de består av og hvordan de oppsto.

Cheops skal ikke fokusere på å lete etter nye planeter, men i stedet studere flere hundre planeter som allerede har blitt oppdaget med andre metoder. Observatoriet skal observere disse planetene svært nøyaktig mens de passerer foran moderstjernen sin og blokkerer for litt av lyset fra denne. På denne måten kan størrelsen til planetene bli målt med stor nøyaktighet og kombineres med eksisterende kunnskap om planetenes masser noe som vil gjøre forskerne i stand til å finne planetenes gjennomsnittstetthet. Dette er svært viktig for å avklare planetenes indre struktur og sammensetning. Er det tale om Jupiter-lignende planeter eller steinplaneter som Jorden? Er de innhyllet i en atmosfære eller dekket av hav? Kan noen av planetene være beboelige?
Forskerne vil konsentrere seg om mindre planeter, fra jordlignende til planeter på størrelse med Neptun. Selv om slike planeter ser ut til å forekomme hyppig rundt stjerner i Melkeveien, vet vi fortsatt lite om denne typen planeter. Til syvende og sist vil forskningen bringe oss nærmere svaret på om vi er alene i Universet eller om det finnes liv også andre steder enn på vår egen klode.

I noen tilfeller ventes det at Cheops vil kunne avsløre detaljer om planetenes atmosfærer, blant annet om det finnes skyer og kanskje til og med gi en indikasjon på skyenes sammensetning. Nye planeter vil kunne bli funnet ved å måle ørsmå variasjoner i tiden for planetpassasjene, og også måner og ringsystemer kan bli oppdaget.

Både Cheops-satellitten og teleskopet og kameraet den er utstyrt med, er konstruert for å være ekstremt stabile for å kunne måle ørsmå variasjoner i lyset fra fjerne stjerner mens planeter passerer foran disse. Når en planet som Jorden passerer foran en sollignende stjerne blir for eksempel langt under en prosent av lyset blokkert.

http://www.astroevents.no/cheopsoppskytning.html
Antall ord: 356

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Svar

Gå tilbake til «Universet & dets hemmeligheter»