Fakta, teori & skepsisHvordan forstår man «det åndelige»?

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 2
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#559010 Hvordan forstår man «det åndelige»?

Legg inn av Morris » 21 jun 2021 21:07

Hvordan forstår man «det åndelige»?

Jeg har en mistanke om at jeg kan ha skrevet om dette emnet før, men kanskje ikke så utdypende som hva jeg har tenkt å gjøre nå. Vi mennesker har forskjellig syn og oppfatning av ting som ikke er helt vanlig eller dagligdags. Det er slik mennesker er skapt, og man vil komme til å bruke fantasien en del til å muliggjøre det man kaller det ukjente som man vil se inn i. Jeg gjør det litt annerledes ved å søke opp ting som allerede er blitt forutsagt om temaet.

Noen mener selvfølgelig at man er født til også det åndelige, ganske enkelt fordi de som ser det slik mener at man er skapt i Guds bilde. Men hvis det virkelig var slik, da ville vel alle vært født syndfrie? Det sier i alle fall 1.Joh.3.9 at de som er født av Gud rett og slett ikke kan synde, og Joh.1.13 slår fast at disse ikke er født av kjøtt og blod – altså ikke født av kvinner (men av Gud) Det er her det åndelige kommer inn, altså Gud, Rom.8. handler om det åndelige kontra kjøtt og blod - Oversetter man det åndelige med «Gud» og «kjøtt og blod» med «jordisk menneske» får man en viss distanse mellom mennesker og Gud – en avstand rett og slett. For det heter at de som lever slik kjøttet (menneskets legeme) vil, er bare opptatt av det som hører mennesker til, Men de som lever slik Ånden (Gud) vil, er opptatt av det som hører Ånden til. (v5)

Slik sett er der en uoverstigelig hindring for å forstå eller leve slik Gud vil fordi det handler om to forskjellige verdener, en fysisk og en ikke fysisk (åndelig) verden – igjen heter det i Rom.8.6-7 Kjøtt vil dø (det er dødelig/ forgjengelig), Ånden er liv og fred, (uforgjengelig/ evig) derfor er det som kjøttet vil fiendskap mot Gud (det Åndelige) det bøyer seg ikke under Guds lov og kan heller ikke gjøre det.
Her bevises avstanden mellom Ånd og menneske, selv om man sier at man tror klarer man ikke oppfylle Guds lov fordi den ikke tilhører vår verden (Den Adamske)

Denne beskrivelsen forstår jeg som det som hos Kol.3 forklares som det gamle og det nye mennesket som Paulus beskriver skal fremstå ved en felles oppstandelse på historiens siste dag, også beskrevet under den siste basun, (1.Kor.15.47 -58 Først et jordisk bilde av mennesket, deretter et himmelsk bilde, kjøtt og blod kommer ikke inn i Guds rike, det forgjengelige må først bli kledd i uforgjengelighet, og det dødelige i udødelighet... da først vil vi forstå hva åndelighet betyr, vi kan lese om det, men det er begrenset hva man kan forstå av noe som tilhører fremtiden. -

Hentet fra Tomasevangeliet

En åndelig kropp er ikke det samme som en fysisk kropp, den er i Tomasevangeliet beskrevet som en lyskropp (24) fra der hvor lyset ble til av seg selv. (50) - Åndelige saker er et vanskelig tema, det handler bare om ting vi forstår lite eller ingenting av, men man stiller jo nyskjerrigheten ut på prøve for å finne ut mest mulig av det hinsidige..? Det er også beskrevet slik i det samme evangeliet:

Den som har kjent verden, fant legemet. Men den som fant legemet, for ham er verden ikke noe verdt. (80) - Bildene er åpenbare for mennesket, og lyset som er i dem, er skjult. I bildet av Faderens lys vil han åpenbare seg, men bildet han er (i, er?) skjult ved hans lys. (83)

(2) Jesus sa: Den som søker skal ikke slutte å søke før han finner, og når han finner, skal han bli rystet, og når han blir rystet, skal han undre seg, og han skal være herre over alt.

(5) Jesus sa: Kjenn det som er fremfor ditt ansikt; og det som er skjult for deg, skal bli åpenbart for deg; for ikke noe er skjult som ikke skal bli åpenbart.

(17) Jesus sa: Jeg vil gi dere det som intet øye har sett, det som intet øre har hørt og det som ingen hånd har rørt, og det som ikke er oppstått i noe menneskehjerte.

(29 Jesus sa: Er legemet blitt til for åndens skyld, er det et under, men er ånden blitt til for legemets skyld, da er det et forunderlig under. Men dette undrer meg: Hvordan denne store rikdommen steg ned i fattigdom.
Antall ord: 783

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Ønsker du din egen nettside ?
Brukeravatar
jeditrond
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 3243
Registrert: 07 okt 2011 13:21
Kjønn (valgfri): Mann
Sted: Vestfold
Har likt: 3643 ganger
Blitt likt: 1143 ganger
Zodiac:
Kontakt:

#559011 Re: Hvordan forstår man «det åndelige»?

Legg inn av jeditrond » 23 jun 2021 00:04

Ånd og materie er to sider av samme sak, men det er jo ganske riktig at kroppen ikke kan bli med videre på reisen når vi dør. Og "kjøttet" gir jo visse motstridende opplevelser, det er mange som gjerne foretrekker det sanselige livet og ignorerer det åndeliges kall. Målet mitt er nok å finne en balanse, den gyldne middelvei som den første Buddha kalte det. Myten om hans oppvåkning viser jo hvordan de mer primitive delene av sinnet hans forsøker å friste med alt mulig på veien til å bli en Buddha. Alt fra vakre kvinner til angrep fra "demoner" og til syvende og sist "djevelen" selv, Mara, som Buddha anerkjenner som en del av sitt eget sinn som ikke vil være med på reisen inn i det åndelige. En slags manifestasjon av frykten for det ukjente kanskje og ikke minst frykten for å miste alt det fysiske man har vent seg til. Jeg har ingen planer om å bli en Buddha i dette livet og leve mer eller mindre i askese, men det åndelige har jeg heller ikke tenkt å gi slipp på :)
Antall ord: 186

       
“When you're a god, you don't have to have reasons."-Terry Pratchett, Mort

Bokprosjektet mitt; http://atlantisbloggen.wordpress.com/

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 2
Innlegg: 722
Registrert: 15 nov 2012 14:05
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har likt: 166 ganger
Blitt likt: 240 ganger

#559013 Re: Hvordan forstår man «det åndelige»?

Legg inn av Morris » 24 jun 2021 00:36

jeditrond skrev:
23 jun 2021 00:04
Målet mitt er nok å finne en balanse, den gyldne middelvei som den første Buddha kalte det. Myten om hans oppvåkning viser jo hvordan de mer primitive delene av sinnet hans forsøker å friste med alt mulig på veien til å bli en Buddha. Alt fra vakre kvinner til angrep fra "demoner" og til syvende og sist "djevelen" selv, Mara, som Buddha anerkjenner som en del av sitt eget sinn som ikke vil være med på reisen inn i det åndelige. En slags manifestasjon av frykten for det ukjente kanskje og ikke minst frykten for å miste alt det fysiske man har vent seg til. Jeg har ingen planer om å bli en Buddha i dette livet og leve mer eller mindre i askese, men det åndelige har jeg heller ikke tenkt å gi slipp på
Hei - takk for at du følger på og krydrer på litt! ;-)

Ja, som jeg skrev så har vi mennesker forskjellig syn på den åndelige forståelsen. Her skiller skriften mellom det den kaller verdens ånd og Guds Ånd, ingen andre enn Gud vet hva som bor i Guds Ånd, mens ingen andre enn menneskets ånd vet hva som bor i et menneske. (1.Kor.2.9-16)

Men du har for så vidt ganske rett -
Buddha eller andre gudeskikkelser er nede på det menneskelige plan, - men skriften forteller også om en sammenslåing av gudene under mottoet - «Det finnes ingen andre guder enn meg» (Jes.46.9) Og i Tomas ev.30 finner man disser ordene fra Jesus: Der det er tre guder, er det guder. Der det er to eller én, er jeg sammen med ham...

Det høres kanskje ut som «Hinduismen»? - Her vil jeg minne om teksten i Joh.10.33-36 Obs, obs!: Jødene svarte: «Vi steiner deg ikke for noen god gjerning, men for gudsbespottelse: Du som er et menneske, gjør deg til Gud.» Jesus svarte: «Står det ikke skrevet i deres egen lov: Jeg har sagt: ‘Dere er guder’? De som Guds ord kom til, blir altså i loven kalt guder, og Skriften kan ikke settes ut av kraft. Hvorfor sier dere da om ham som Far har helliget og sendt til verden: ‘Du spotter Gud’ når han sier: ‘Jeg er Guds Sønn’?

Jeg protesterer ikke på at menneskene har sin egen ånd, men den ånd som skriften skriver om, er ikke den samme ånd som bor i mennesker. Den beskrives under mottoet « Guds mysterium» som igjen er beskrevet i «Visdommens bok» kap.7.22-30 under «visdommens vesen / visdommens ånd» ;

Visdommens ånd er forstandig; den er hellig, enestående i sitt slag, men den tar mange former. Den er fin, lettbevegelig, klar og ren; den er pålitelig, tar aldri skade, den elsker det gode. Kvass er den, den lar seg aldri hindre. Men den gjør alltid det gode og er glad i menneskene. Fast og sikker er den, og har ingen bekymringer. Den makter alt og våker over alle ting. Den gjennomtrenger dem som er rene, forstandige og fintfølende. For visdommen beveger seg med større letthet enn noen kan fatte, den gjennomtrenger og fyller alle ting ved sin renhet. Ja, den er et pust av Guds kraft, ren strømmer den fram fra Den Allmektiges herlighet, derfor kan intet urent komme den nær. For den er en avglans av det evige lys, plettfritt speiler den Guds virke og er et bilde av hans godhet. Den er bare én, men makter alt, den hviler i seg selv, men gjør alle ting nye. Fra slekt til slekt tar den bolig hos hellige mennesker og gjør dem til profeter og Guds venner, for Gud elsker bare den som bor i lag med visdommen. Ja, den er skjønnere enn solen, den overgår ethvert stjernebilde. Sammenligner du den med dagslyset, finner du at den skinner enda klarere, for etter dagens lys kommer nattens mørke, men visdommen overvinnes aldri av noen mørkemakt.

Basunenes tid

Åp.10.5-7 påstår at «Guds mysterium» ikke er fullført før ved de tider da tiden opphører, og det er jo ved de tider at oppstandelsen skjer... (1.Kor.15.51-57/ Joh.6.39-40) Åp.1.9-10: Jeg, Johannes, som er deres bror og sammen med dere har del i trengslene og riket og utholdenheten i Jesus, jeg var på øya Patmos. Dit var jeg kommet på grunn av Guds ord og vitnesbyrdet om Jesus. På Herrens dag kom Ånden over meg, og jeg hørte en røst bak meg, mektig som en basun....

Herrens dag = den siste store dag. Mens Johannes dager ennå ikke er talte... en profeti er en profeti, ikke en historie...
- Imens kan man jo fundere på hva menneskets ånd vil lede til?
Les mer om det her: Apg.15.7-9. Dette er vel ikke noe dårlig skussmål?
Antall ord: 830

       

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

Svar

Gå tilbake til «Fakta, teori & skepsis»