Vil du ha en plass å diskutere uten at spøkelser, ufo og slikt flagrer rundt øra ?

Asbjørn har opprettet et nytt forum, som ikke har slike tema.
Også dette nye forumet er gratis å bruke.

Se:
https://www.paran.no/discuss

Oppe i høyre hjørnet i denne meldingen er et kryss som blir synlig når du flytter musepekeren nær det.
Der kan du lukke denne meldingen.

Fakta, teori & skepsisWarp- drive?

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Send svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 4
Innlegg: 1078
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 554 ganger

#558332 Warp- drive?

Innlegg av Morris »

Tja... dette emnet tror jeg hører til her? Blant fakta, teori og skepsis? Eller jeg kunne valgt "Universet og dets hemmeligheter" Litt mer skeptisk til om det hører hjemme under emnet "Magi"? Dette temaet tenkte jeg skulle handle litt om det man opplever når man blir med på tur i Star Trek's seriene på oppdrag med overlyshastighet... Hvor nær er man egentlig? Foreløpig blir det kalt en prinsipiell metode for å manipulere rommets geometri som praktisk neppe er gjennomførbart... altså kan det hvis en får til et slikt knep som dette, også kunne gått inn under magiens prinsipper? Men siden det i dag ikke finnes noe sentralt gjennombrudd ennå, er det greit at det ligger litt under fakta... litt under teori, og med en liten undertone av skepsis i fagene: realfag, fysikk og relativitetsteori....? - https://snl.no/warpdrive - https://www.nasa.gov/centers/glenn/tech ... /warp.html


NASA har utført en vellykket laboratorietest av noe som kalles en «EM drive». Dette er et system som man tenker seg kan erstatte dagens rakettmotorer om bord på romskip, og det høres temmelig futuristisk ut.

En «EM drive» konverterer elektrisk energi til fart ved hjelp av elektromagnetisme. Det som gjør denne metoden litt spesiell er at den tilsynelatende bryter det viktige fysiske prinsippet som kalles bevaringsloven.

Det virker nemlig som at motoren klarer å skape fremdrift, uten å bruke noen direkte form for drivstoff.

Det sprøeste er at selv vitenskapsfolkene som har utført testene sliter med å forklare hvorfor det fungerer. Du kan lese mye diskusjon rundt emnet på forumet til nettstedet NASASpaceFlight.

Konseptet er ikke helt nytt i seg selv, og har blitt diskutert og fantasert om i over 15 år. Forskere i blant annet Kina har tilsynelatende vist at konseptet fungerer, men ingen har tidligere utført testene i vakum. Det har imidlertid NASA gjort nå.

Potensielt revolusjonerende
Men om systemet teknologien faktisk fungerer, og kan brukes på romskip, vil det være en revolusjon for romfart. Det betyr nemlig at hastighetene man kan oppnå blir ekstremt høye.

En reise til månen fra jorden vil ta fire timer, mens en reise til Mars kun vil ta 70 dager. Skal vi reise til vår nærmeste nabostjerne, Alpha Centauri, vil det ta under ett hundreår.

Det er ikke akkurat snakk om en Warp Drive her, men betydelig raskere enn noe vi kan oppnå med konvensjonelle raketter.

For øyeblikket er det imidlertid ikke farten, men kostnaden, som kan få størst påvirkning på romfarten.

Uten dyre raketter fulle av svindyrt drivstoff blir det plutselig betraktelig billigere å gjøre noe så enkelt som å sende en satellitt opp i bane rundt jorden.

Da blir det kanskje mye liv på Europas første «spaceport»
Den skal stå klar om tre år

(Kilde: cnet og NASASpaceFlight)

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/OpeP ... warp-drive

https://www.youtube.com/watch?v=MMyHa1WuuTI

https://www.sciencealert.com/how-feasib ... he-science

https://www.youtube.com/watch?v=tm1FvHRruUQ // https://www.youtube.com/watch?v=Imi8-rCicaQ
Antall ord: 514

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 4
Innlegg: 1078
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 554 ganger

#558343 Re: Warp- drive?

Innlegg av Morris »

Morris skrev: 04 Aug 2020 19:50 Da blir det kanskje mye liv på Europas første «spaceport»
Den skal stå klar om tre år
Reagerte litt på denne infoen - antakelig tilhører denne opplysningen Storbritannias ønske/ beslutning om å bygge og åpne Europas første spaceport innen tre år fra 2015. - https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/JoRG ... t-sta-klar
I midlertid er verdens første spaceport åpnet for 10 år siden. Men planene om tidlige romreiser har nok fått seg noen nesestyvere...? https://www.dinside.no/reise/verdens-fo ... t/61736212
Så nå spøker det litt for at Andøya kan bli den første Europeiske spaceporten?
https://www.effektivvelferd.no/innovasj ... romnasjon/#

Og lignende saker: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/fors ... 1.15042156
Antall ord: 129

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
jeditrond
Verifisert
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 3245
Startet: 07 Okt 2011 13:21
12
Kjønn (valgfri): Mann
Lokalisering: Vestfold
Har takket: 3650 ganger
Blitt takket: 1151 ganger
Kontakt:

#558352 Re: Warp- drive?

Innlegg av jeditrond »

Den s.k. Alcubierre drive eller Alcubierre warp drive fungerer teoretisk nokså nærme slik man ser for seg i Star Trek. Men det vil kreve mye forskning før vi kan gå ombord i Enterprise og suse avgårde for å oppdage merkelige, nye verdener :)

Scientists Are Starting to Take Warp Drives Seriously, Especially One Specific Concept
Antall ord: 57
“When you're a god, you don't have to have reasons."-Terry Pratchett, Mort

Bokprosjektet mitt; http://atlantisbloggen.wordpress.com/

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 4
Innlegg: 1078
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 554 ganger

#558354 Re: Warp- drive?

Innlegg av Morris »

Ja, science fiction er kommet for å bli. Omtrent all fantasi viser seg å kan bli virkelighet en dag. Her er det 5 ting fra Star Trek som ser ut til å bli til virkelighet! Det er bare å vente på virkeligheten slik den kommer til å bli!

1. Medical tricorder
2. Tractor beams
3. Laser weapons
4. Transportation
5.Telepresence

https://www.sciencefocus.com/future-tec ... came-true/

https://www.sciencefocus.com/future-tec ... our-world/
Antall ord: 72

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 4
Innlegg: 1078
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 554 ganger

#560782 Re: Warp- drive?

Innlegg av Morris »

En stund siden jeg skrev denne tråden! Den er fortsatt høyaktuell. Sitter og gjenoppfrisker Star Trek filmer, der reiser man med warp drive 1 til og med 9 i korte perioder, vanlig marsjhastighet settes til 6 eller 7 om en ikke har en viss en etter seg....! Så begynte jeg å tenke på hvor mye en warphastighet var i mer kjente uttrykk? Googel lurte på om jeg hadde skrevet feil da søkte på "hvor mye er en warphastighet"? Men ved å korte inn på søket med bare warphastighet fikk jeg opp denne artikkelen.
Dette NASA-romskipet skal fly raskere enn lyset
Jepp, dette konseptskipet er basert på NASA-teknologi.

Det ser ut som et romskip fra en "Star Wars"-, "Star Trek"- eller hvilken som helst annen sci-fi-film, men den fantastiske designen ovenfor er mer ekte enn som som så. Det er intet mindre enn en designskisse basert på romorganisasjonen NASAs fremstøt for å bevege seg gjennom rommet raskere enn lyset.
Raskere enn lyset? Men Einstein sier jo det er umulig? Ja, i en av Einsteins likninger i den generelle relativitetsteorien er det slik at jo nærmere du kommer å bevege deg i lysets hastighet, jo nærmere blir verdien på undersiden av brøkstreken lik null.

Og som de fleste vil huske fra barneskolen, å dele på null er umulig. Dermed følger det, enkelt forklart, at vi ikke kan reise raskere enn lysets hastighet.

Men en NASA-forsker mener løsningen er nær. Harold «Sonny» White sier science fiction-hastigheten "warp speed" er mulig i vår levetid. Og det grunnleggende i teorien er til og med ganske lett å forstå.

Det er fysikeren Miguel Alcubierre som først skisserte en slik "warp drive". Et romskip vil kunne reise raskere enn tiden ved å manipulere selve romtid. Vitenskapen mener å ha bevis for at det er mulig basert på big bang-teorien hvor romtid ekspanderte så raskt at objekter beveget seg raskere enn lyset.

Slik kan en "Warp Drive" fungere
Prinsippet bak Miguel Alcubierres megaforflytningsmaskin er relativt forståelig.

Romskipet må skape et felt med negativ energi som kan klemme sammen og strekke ut romtid og skape en slags boble. Å "surfe" den boblen er det som skal gjøre det mulig å forflytte seg raskere enn lyset.

Den vertikale dimensjonen representerer hvor mye romtid utvider seg (rød farge) og trekker seg sammen (blå farge) i Alcubierres modell. Når romtid utvider seg bak romskipet, driver det skipet fremover.
Inne i boblen vil romtid være nøytral, og Einsteins generelle relativitetsteori holder stikk. Passasjerene om bord romskipet vil ikke merke noen form for akselerasjon.
Da det er like mye som trekker seg sammen foran som utvides bak, vil romtid-balansen være ivaretatt.

"Alt er relativt"
Selv om man skulle klare å komme opp i en hastighet på 1.079.252.848,8 kilometer i timen vil det ta 40 år å reise til midten av vår galakse og tilbake igjen. Det vil si, 40 år for deg. «Alt er relativt», som Einstein sier, så her på jorden vil det ta 60.000 år før du er tilbake. Jo raskere du beveger deg fra jorden, jo saktere går tiden for deg relativt til kloden, ifølge Einstein.

Som White uttalte på io9:

- Husk, ingenting lokalt beveger seg raskere enn lyset, men rommet kan utvide og trekke seg sammen i en hvilken som helst hastighet.

Konseptskissen til White tar opp i seg det tre punktene over, og viser et skip plassert i sentrum av to store ringer - som altså utgjør "warp drive"-en.

Hopp til 41.50 i videoen nedenfor, eller klikk her for å se hva White selv sier om designet.

Se flere skisser fra designeren Mark Rademaker på Flickr.

Enorme utfordringer
Selv om ideen bak Alcubierres "warp drive" er ganske grei å fatte, er det enorme utfordringer som må løses før den faktisk kan skapes.

Forflytningsmaskinen må kunne generere negativ energi, en (foreløpig) mystisk form for energi som frastøter istedenfor å trekke til seg. Vitenskapen tror negativ energi eksisterer, men den har aldri blitt påvist i et laboratorium.

Og selv om forskerne en dag klarer å generere et enormt felt med negativ energi, måtte noe av denne energien plasseres foran boblen. Problemet er at for å få til det, må feltet bevege seg raskere enn lyset. Som er umulig.

Og selv om forskerne en dag finner ut hvordan de kan skape negativ energi som kan forflyttes raskere enn lyset, er det stor usikkerhet om boblen vil holde seg stabil. Et 101 prosent stabilt system er antagelig å foretrekke om du sitter i en maskin som manipulerer romtid i hastigheter som overstiger en milliard kilometer i timen ...

https://www.nettavisen.no/dette-nasa-ro ... 95-8454075

Litt mer angående warp hastighet her: https://kerchtt.ru/no/varp-dvigatel-raz ... -dvigatel/
Antall ord: 805

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Send svar

Returner til “Fakta, teori & skepsis”