Vil du ha en plass å diskutere uten at spøkelser, ufo og slikt flagrer rundt øra ?

Asbjørn har opprettet et nytt forum, som ikke har slike tema.
Også dette nye forumet er gratis å bruke.

Se:
https://www.paran.no/discuss

Oppe i høyre hjørnet i denne meldingen er et kryss som blir synlig når du flytter musepekeren nær det.
Der kan du lukke denne meldingen.

Fakta, teori & skepsisKonspirasjonsteorier

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Send svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 1080
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 557 ganger

#559767 Konspirasjonsteorier

Innlegg av Morris »

Denne delen av fakta, teori og skepsis har ikke vært tatt opp som eget tema så vidt jeg kan se, så jeg skriver inn litt teori, litt fakta og litt skepsis. Dette innlegget inneholder alle tre ingredienser!

Konspirasjonsteori er en forklaringsmodell som går ut på at ting som er galt i verden skyldes at mektige grupper i hemmelighet sammensverger seg for å fremme sin egen, skjulte agenda.

Ordet i seg selv antyder at det spekuleres i forklaringsmodeller som skal kunne forklare merkelige observasjoner og hendelser. Slike teorier kan ofte være beheftet med logiske feil og problematisk omgang med fakta.

Konspirasjonsteorier er teoretisk sett fullt ut testbare, men de er ofte svært fleksible når det gjelder hva som kan telle som data og argument for en teori, og lite villighet til å akseptere motargumenter. Dette gjør at de i praksis er vanskelige å argumentere i mot konspiratører.

Det er mange måter å sortere konspirasjonsteorier på. Den amerikanske statsviteren Michael Barkun deler inn konspirasjonsteorier i tre typer etter omfang og fokus:

1 hendelser
2 systemteorier
3 «superkonspirasjoner»

Hendelseskonspirasjonsteorier tar oftest utgangspunkt i historiske hendelser, og består av utvalgte fakta og spekulasjoner som til sammen skal bevise at det står en overordnet, ondsinnet konspirasjon bak.

Eksempelvis har drapet på John F. Kennedy og terrorangrepet mot USA 11. september 2001 vært utgangspunkt for et utall konspirasjonsteorier, der amerikanske myndigheter gjerne er utpekt som de egentlig skyldige.

Omfattende hendelsesteorier utvikler seg gjerne til systemkonspirasjonsteorier.

Systemkonspirasjonsteorier handler om hvordan ulike samfunnssystem blir undergravet og forsøkt kontrollert av en skjult sammensvergelse.

Her kan man fint bruke det som nå skjer i Russland som eksempel under Vladimir Putins styre, hvor historiske sannheter blir endret på, og løgn og propaganda skal overbevise folket om en endret sannhet.

Superkonspirasjoner er når teorier fusjonerer alle tenkelige konspirasjonsteorier i et gedigent, uoversiktlig komplott.

Men en kan jo også nevne konspirasjonsteorier som er blitt sanne.

https://www.msn.com/nb-no/underholdning ... s-AA11Ofuk

https://www.youtube.com/watch?v=IUB7s2UKZto

https://no.flowerpetaler.net/25-conspir ... ut-be-true

+ Noen andre vanvittige konspirasjonsteorier: https://www.klikk.no/underholdning/10-v ... er-6841058 - (https://www.dagbladet.no/nyheter/hitler ... e/65136247)
Antall ord: 368

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Send svar

Returner til “Fakta, teori & skepsis”