Fakta, teori & skepsisNærmer seg oppdagelse av en femte naturkraft: – Som å oppdage en ny verden

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Send svar
Morris
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg i tema: 1
Innlegg: 1080
Startet: 15 Nov 2012 14:05
11
Kjønn (valgfri): Humanoid ♂
Har takket: 390 ganger
Blitt takket: 557 ganger

#560637 Nærmer seg oppdagelse av en femte naturkraft: – Som å oppdage en ny verden

Innlegg av Morris »

FORSKER: Ved det amerikanske laboratoriet Fermilab utfører de eksperimenter som kan føre til oppdagelsen av en ny naturkraft. Foto: Reuters via NTB

Amerikanske forskere hevder å nærme seg oppdagelsen av en femte naturkraft, en oppdagelse som kan endre hvordan vi forstår universet.

Forskere ved laboratoriet Fermilab utenfor Chicago i USA nærmer seg oppdagelsen av en femte naturkraft. Dette skriver flere medier, blant annet BBC.

Hovedteorien har i lang tid vært at det eksisterer fire grunnleggende krefter som kan forklare hvordan hele universet henger sammen på partikkelnivå. Disse er tyngdekraften, elektromagnetisme og svak og sterk kjernekraft, noe som omtales innen fysikk som standardmodellen.

– Ville vært som å oppdage en ny verden
Forskerne har likevel i flere år sett tegn på at det kan finnes en femte kraft, og oppdagelsen av denne kan revolusjonere vår forståelse av hvordan vår verden er bygget opp.

– Det mangler legoklosser i vår forståelse av universet. Dette ville vært som å oppdage en ny verden, sier Richard Brenner, professor i partikkelfysikk ved Uppsala universitet til Aftonbladet.

Forskerne har mistenkt eksistensen til en femte kraft lenge, etter å ha observert at myoner oppfører seg på en måte som ikke kan forklares av standardmodellen. De tror altså at det er denne ukjente femte kraften som virker inn på partiklene og får dem til å oppføre seg slik de gjør. Det er ingen som foreløpig vet hva denne femte kraften kan være.


– Det er umulig å si. Men alle krefter har et felt, for eksempel tyngdekraften. Hvis det er en femte kraft, lever vi i feltet av den, forklarer Brenner.

Mørk materie
Mistankene om at dette er tilfellet er nå styrket og usikkerheten i målingene er halvert, ifølge forskerne. Innen to år mener de at de vil ha nok data til å fastslå den femte naturkraftens eksistens.

– Vi utforsker virkelig nytt territorium. Målingene har bedre presisjon enn noen gang, sier Dr. Brendan Casey ved Fermilabs til BBC.

Teorien om den femte kraften er foreløpig hypotetisk, men Brenner utelukker ikke at dette kan være nøkkelen til å forstå mørk materie.

– Fra et teoretisk synspunkt vet vi at mørk materie eksisterer og at noe må koble seg til den. Men vi har for få mørke legobrikker i esken vår til å forstå hvordan universet er bygget opp. Vi må utvide standardmodellen. Det er som å oppdage en ny verden eller finne et nytt kontinent på jorden, sier Brenner.

https://www.nettavisen.no/nyheter/narme ... 95-1260241
Antall ord: 425

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Send svar

Returner til “Fakta, teori & skepsis”