Vil du ha en plass å diskutere uten at spøkelser, ufo og slikt flagrer rundt øra ?

Asbjørn har opprettet et nytt forum, som ikke har slike tema.
Også dette nye forumet er gratis å bruke.

Se:
https://www.paran.no/discuss

Oppe i høyre hjørnet i denne meldingen er et kryss som blir synlig når du flytter musepekeren nær det.
Der kan du lukke denne meldingen.

Universet & dets hemmeligheterHva skjuler ser bak mørk materie og mørk energi?

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Bruker avatar
nesco
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 90
Startet: 05 Feb 2007 02:58
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Nes
Blitt takket: 1 gang

Hva skjuler ser bak mørk materie og mørk energi?

Innlegg av nesco »

Universet kan måles, observeres, analyseres og utforskes på mange måter. Allikevel sitter vi igjen med mange spørsmål, for hva er egentlig universet, og hvordan og hvorfor oppstod det? Det fins fortsatt mange som ikke tror på ideen om at det hele startet med et stort smell – The Big Bang – allikevel er det dette de fleste kosmologer holder seg til. Men selv om de mener de kan forklare hvordan universet oppstod, kan ingen riktig forklare på en vitenskapelig måte HVORFOR det skjedde!

Teorien om Big Bang: Alt starter i en enorm, overveldende eksplosjon. Som ut av ingenting oppstår rom, stoff og tid i et varmeinferno. I det første mikrosekund utvider universet seg til å bli på størrelse med en galakse, og i en suppe av energi, stråling og partikler vokser det seg større og større. Etter 1 sekund består universet av protoner, elektroner og nøytroner i en evigstrømmende energi. Den brennende strømmen av kjernepartikler brer seg og danner atomer, og allerede 3 minutter etter Big Bang dannes de første grunnstoffene; helium, hydrogen og litium. 3 action-fylte minutter, og i de neste 300 000 årene er kosmos bare en tykk tåke som gradvis danner stjerner og planeter.
Ved hjelp av mange beregninger og observasjoner har man kommet frem til at universet sannsynligvis er 13-15 milliarder år gammelt.

Mennesket har alltid vært veldig nysgjerrig på hva det er som finnes der ute i verdensrommet, men med det blotte øyet er det vanskelig å se noe særlig annet enn lyspunkter på himmelen. Det å kunne se gjennom verdensrommet handler først og fremst om å kunne samle inn nok lys, og til dette trenger man et teleskop.
I 1990 ble et helt spesielt romteleskop, Hubble, skutt opp med en romferge og plassert fritt i bane rundt jorda. Uten den forstyrrende atmosfæren kan det se 10 ganger så skarpt som noe teleskop på landjorda, og er 30 ganger mer følsomt for lys. Ved hjelp av Hubble, har det blitt mulig å få fantastiske bilder tatt fra verdensrommet, og vi kan nå få øye på galakser som lyser 4 milliarder ganger svakere enn hva øyet kan observere. Hubble har åpnet verdensrommet for oss slik vi aldri har sett det før.

Ingen har noensinne sett et svart hull, for ikke engang lys kan slippe unna så sterke gravitasjonskrefter som finnes der. Akkurat som svarte hull, er 96 prosent av universet usynlig. Et svart hull er en stjerne som har kollapset. Den har så stor tetthet og gravitasjon at ingenting i nærheten kan komme unna. For å danne et svart hull, må kjernen i den eksploderte stjernen være minst tre ganger så stor som vår egen sol.
Siden svarte hull har så stor masse, får de også størst påvirkningskraft av alle romlegemer. Alt, inkludert lys og elektromagnetiske bølger, blir dratt inn på grunn av de sterke gravitasjonskreftene, og det er derfor vanskelig å si hva som skjer inne i hullet!

Astronomer kaller dette usynlige for ”mørk materie”. mørk materie har sannsynligvis mye av ansvaret for utviklingen av hvordan universet ser ut, men med tanke på at vi faktisk bare kan se 4% av det, kan vårt inntrykk av universet svært mulig være feilaktig. Mørk materie er en betegnelse innen astrofysikk for materie som ikke gir fra seg eller reflekterer nok elektromagnetisk stråling til å kunne oppdages direkte.

Tilstedeværelsen av materien kan utledes av dens effekt på gravitasjonen til synlig materie.

Blant de observerte fenomenene som tyder på tilstedeværelsen av mørk materie, er rotasjonshastigheten til galakser og omløpshastigheten til galakser i klynger, gravitasjonslinseeffekten på objekter i bakgrunnen samt temperaturdistribusjonen av varme gasser i galakser og galakseklynger.

Sammensetningen av mørk materie er ikke kjent, men det finnes mange teorier om dets sammensetning.

Den mørke materiens totale masse i universet er av en betraktelig større andel enn den «synlige» delen. Det er anslått at den synlige delen står for omtrent fire prosent av den totale energitettheten i universet. Omtrent 22% skal være mørk materie, mens de gjenstående 74% blir kalt for «mørk energi», et enda større mysterie innen vitenskapen.

Det er ingen som vet hva som skjuler seg i denne mørke materien som omgir oss, kan den være årsaken til paranormale fenomener, sjelen, ånder og andre mysterier?
Antall ord: 742
The common error of ordinary religious
practice is to mistake the symbol for the
reality, to look at the finger pointing
the way and then to suck it for comfort
rather than follow it.
http://www.robtex.com/ipinfo.gif

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Hecate
UGYLDIG Epost
UGYLDIG Epost
Innlegg: 3053
Startet: 02 Sep 2004 20:50
19
Har takket: 7 ganger
Blitt takket: 56 ganger

Innlegg av Hecate »

Har du hørt om Kaluza Kleinteori?
Ei jeg kjenner tok doktorgraden i fysikk før jul om mørk materie i ekstra dimensjoner. Et godt forslag fra hennes side, men dessverre ikke nærmere noen løsning på mysteriet....
Hva med tunnelering? Hvor er partiklene når de ikke er "her"? Jeg digger sånne grublerier....

De antar jo at det er Wimps, axioner eller rett og slett relativistiske leptoner som skjuler seg i mørk materie. Den som lever lenge nok får se...:D
Antall ord: 86
Be Content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.
~Lao Tzu





Our Anscestors be Praised!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Undring
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 60
Startet: 24 Sep 2006 21:17
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Ålesund

Innlegg av Undring »

To av fysikken mest grunnleggende lover sier at 1:energi kan ikke skapes, den kun endrer form og 2: når den endrer form så går den over i en mindre ren tilstand (den svekkes om man vil).

Overført til big bang, så må det jo bety at big bang ikke er utgangspunktet, men kun et "mindre godt" resultat av noe som var før det, og med tanke på de enorme energimengdene som er involvert kan man jo lure på hva det har vært..

En annen ting er jo at av det kjente frekvensorådet ( alt er i bunn å grunn frekvenser), så kan vi mennesker kunn oppfattet rundt et par prosent, noe mer med instrumentene våre, og forstå enda litt til teoretisk. Men etter universets målestokk så er vi nærmest blinde og døve..
Lurer på hva vi ikke oppfatter ;)
Antall ord: 147
Jorden er vakker.

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
CammEy
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 5
Startet: 16 Mar 2006 17:56
18
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Drammen

Innlegg av CammEy »

hovedproblemet her, som egentlig ligger i all astronomi og fysikk av høyere enn barneskolenivå, er at vi kan ikke vite. Big bang teorien f.eks. er bare allmenn anerkjent pga den ikke har blitt motbevist, slik som de fleste andre teorier om universets skapelse.

mørk materie og energi er ikke bevist, bare observert. vi vet ikke om den eksisterer. derfor kan vi ihvertfall ikke vite hva den er.

og innlegget over meg om de to grunnleggende lover for fysikken, er feil. Ja, det er de to grunnleggende lovene for fysikken, men de stemmer ikke. TROR VI! kvantefysikk tilsier at materie og energi kan oppstå, så lenge den samme mengde materie/energi som "lånes" betales tilbake.

men igjen, teorier, ikke sannhet.
Antall ord: 123

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Linnea
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 10
Startet: 02 Aug 2006 22:46
17

Innlegg av Linnea »

Endelig! Flotte innlegg!

Ofte blir innlegg av Paranormal art her forsøkt plukket sønder og sammen av slik barneskolenivå-fysikk. Ikke det at mitt nivå er veldig mye høyere, men jeg har fått med meg at bla Einstein åpnet for at både lyset kunne være bøyd- slik at den korteste veien mellom to punkter ikke alltid var en rett linje feks.

Matematisk sett MÅ vi ha flere dimensjoner enn det vi ser, eller så går det ikke opp.
Gravitasjonkreftene vet man heller ikke alt om, og noen mener at jorden faktisk er flat
(fysikere) og at det er "lyset" som gjør at den virker rund.(Forenlket litt)
Vi vet så utrolig lite, enda. Selv om vi til daglig later som vi vet "alt", med det som resultat
at vi faktisk lukker øynene våre istedenfor å åpne dem.

Linnea
Antall ord: 146

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
nesco
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 90
Startet: 05 Feb 2007 02:58
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Nes
Blitt takket: 1 gang

Innlegg av nesco »

Linnea skrev:Ofte blir innlegg av Paranormal art her forsøkt plukket sønder og sammen av slik barneskolenivå-fysikk. Ikke det at mitt nivå er veldig mye høyere, men jeg har fått med meg at bla Einstein åpnet for at både lyset kunne være bøyd- slik at den korteste veien mellom to punkter ikke alltid var en rett linje feks.

Matematisk sett MÅ vi ha flere dimensjoner enn det vi ser, eller så går det ikke opp.
Gravitasjonkreftene vet man heller ikke alt om, og noen mener at jorden faktisk er flat
(fysikere) og at det er "lyset" som gjør at den virker rund.(Forenlket litt)
Vi vet så utrolig lite, enda. Selv om vi til daglig later som vi vet "alt", med det som resultat
at vi faktisk lukker øynene våre istedenfor å åpne dem.
Takk til dere som har svart!! Flott å se at det er flere som er åpne for at det kan finnes forklaringer på det uforklarlige (paranormale) i andre dimensjoner og mørk materie. Ting som vitenskapen bare så vidt har begynt å skrape overflaten på og som stort sett bare befinner seg på teori stadiet.

Siden mennesket er begrenset i og av vårt 3 dimensjonale univers og av våre 5 sanser, er det ikke rart det er vanskelig for oss å tro at det finnes usynlige dimensjoner der ukjente metafysiske lover gjelder - og at dette kan påvirke vår verden.

Personlig er jeg overbevist om at disse dimensjonene innvirker på oss mennesker og våre omgivelser på mange måter. Jeg tror at hjernen vår skaper bevissthet med en kombinasjon av fysisk / biologiske prosesser og med egenskaper i hjernen som gir kontakt med minst en ekstra dimensjon. Hjernen er et instrument som virker som en avansert datamaskin , men den er også i stand til å arbeide på et metafysisk plan. Jeg tror at at vi har en udødelig sjel eller ånd i oss som består av en energi som ikke er underlagt kjente fysike lover og at vårt virkelige "selv" er denne energien.

NDO beskriver mange interessante fenomener og gir opphav til mange teorier omkring dette med bevissthet, sjel / ånd og hva som skjer med oss når vi dør.

Om noen år kan vitenskapen muligens forklare mer av dette ved hjelp av kvantefysikk og utvidet kunnskap om hva mørk materie skjuler.

De fleste her på para er interessert i det paranormale og lar seg fascinere av det, men ikke så mange tør ha tanker om hva som ligger bak.

Håper flere kan bruke denne tråden til å dele tanker og teorier omkring dette tema!!.
Antall ord: 446
The common error of ordinary religious
practice is to mistake the symbol for the
reality, to look at the finger pointing
the way and then to suck it for comfort
rather than follow it.
http://www.robtex.com/ipinfo.gif

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Hecate
UGYLDIG Epost
UGYLDIG Epost
Innlegg: 3053
Startet: 02 Sep 2004 20:50
19
Har takket: 7 ganger
Blitt takket: 56 ganger

Innlegg av Hecate »

Linnea skrev:Endelig! Flotte innlegg!

Ofte blir innlegg av Paranormal art her forsøkt plukket sønder og sammen av slik barneskolenivå-fysikk. Ikke det at mitt nivå er veldig mye høyere, men jeg har fått med meg at bla Einstein åpnet for at både lyset kunne være bøyd- slik at den korteste veien mellom to punkter ikke alltid var en rett linje feks.

Matematisk sett MÅ vi ha flere dimensjoner enn det vi ser, eller så går det ikke opp.
Gravitasjonkreftene vet man heller ikke alt om, og noen mener at jorden faktisk er flat
(fysikere) og at det er "lyset" som gjør at den virker rund.(Forenlket litt)
Vi vet så utrolig lite, enda. Selv om vi til daglig later som vi vet "alt", med det som resultat
at vi faktisk lukker øynene våre istedenfor å åpne dem.

Linnea
Se linken jeg la ut i "lysets hastighet"-tråden. Der eksperimenteres det med nettopp dette ;) (Tidsmaskin)
Antall ord: 165
Be Content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.
~Lao Tzu





Our Anscestors be Praised!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Hecate
UGYLDIG Epost
UGYLDIG Epost
Innlegg: 3053
Startet: 02 Sep 2004 20:50
19
Har takket: 7 ganger
Blitt takket: 56 ganger

Innlegg av Hecate »

CammEy skrev:hovedproblemet her, som egentlig ligger i all astronomi og fysikk av høyere enn barneskolenivå, er at vi kan ikke vite. Big bang teorien f.eks. er bare allmenn anerkjent pga den ikke har blitt motbevist, slik som de fleste andre teorier om universets skapelse.

mørk materie og energi er ikke bevist, bare observert. vi vet ikke om den eksisterer. derfor kan vi ihvertfall ikke vite hva den er.

og innlegget over meg om de to grunnleggende lover for fysikken, er feil. Ja, det er de to grunnleggende lovene for fysikken, men de stemmer ikke. TROR VI! kvantefysikk tilsier at materie og energi kan oppstå, så lenge den samme mengde materie/energi som "lånes" betales tilbake.

men igjen, teorier, ikke sannhet.
På én måte har Undring rett, men det er en veldig naiv formulering av termodynamikkens hovedsetninger. Dog er det slik den står forklart i de fleste skolebøker. Det er ikke før en går inn i statistisk fysikk og termodynamikk på et høyere nivå en lærer om vekslevirkningene mellom systemer og sammenhengen med entropien o.s.v. som du er inne på. en kan ikke forvente at alle har satt seg like grundig inn i det. :mozilla_smile:
Antall ord: 209
Be Content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.
~Lao Tzu





Our Anscestors be Praised!

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
nesco
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 90
Startet: 05 Feb 2007 02:58
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Nes
Blitt takket: 1 gang

Innlegg av nesco »

Antall ord: 8
The common error of ordinary religious
practice is to mistake the symbol for the
reality, to look at the finger pointing
the way and then to suck it for comfort
rather than follow it.
http://www.robtex.com/ipinfo.gif

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Tom_34
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 424
Startet: 09 Nov 2006 18:06
17

Innlegg av Tom_34 »

En annen ting med "mørk energi" er at den ifølge minst en teori må ha negativ tyngdekraft og at dette er grunnen til at universet ekspanderer stadig raskere OG at enkelte legemer beveger seg raskerer fra universets sentrum enn andre. Dette ville være ulogisk hvis man utgår ifra èn energiutløsning er årsaken til ekspansjonen. For å forklare dette "skapte" amerikanske fysikere et partikkel (som jeg desverre ikke husker navnet på) som skulle kunne forårsake denne "negative" tyngdekraften.
Antall ord: 82

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Tom_34
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 424
Startet: 09 Nov 2006 18:06
17

Innlegg av Tom_34 »

Gode gud...en annen ting det bildet gjorde for meg var å sette et perspektiv på størrelsen på ting i universet.
Antall ord: 31

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
Asbjørn
Verifisert
ADMIN
ADMIN
Innlegg: 7957
Startet: 05 Apr 2005 01:39
19
Kjønn (valgfri): *U*
Lokalisering: Florø
Har takket: 1383 ganger
Blitt takket: 1692 ganger
Kjønn:

Innlegg av Asbjørn »

Denne kan være av interesse ! Omtaler linken over på Norsk...

http://www.dagbladet.no/kunnskap/2007/05/17/500931.html

Asbjørn
Antall ord: 23

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
nesco
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 90
Startet: 05 Feb 2007 02:58
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Nes
Blitt takket: 1 gang

Innlegg av nesco »

Antall ord: 7
The common error of ordinary religious
practice is to mistake the symbol for the
reality, to look at the finger pointing
the way and then to suck it for comfort
rather than follow it.
http://www.robtex.com/ipinfo.gif

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
snuppedilla
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1573
Startet: 08 Jun 2005 10:40
18
Lokalisering: Ved en matbutikk, en skole og bygdehus
Blitt takket: 4 ganger

Innlegg av snuppedilla »

hva skjer med tid på slike steder? Når tid er relativt likevel?
Antall ord: 13
Vær snille mot dyrene

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links
Bruker avatar
madjava
Standard bruker
Standard bruker
Innlegg: 1249
Startet: 01 Des 2005 21:35
18
Blitt takket: 4 ganger

Innlegg av madjava »

Vi veit faktisk ganske mykje i dag, skjønt den enkelte(svært mange) veit så lite at det nærmast er ei skam, eller at den enkelte bare tek til seg den reelle viten som passer og suppelerer med svadapiss for å få fantasien til å gå opp.

Fundamentalister fra alle kanter, enten religiøse eller spirituelle kjem med så mykje svada og reinspikka løgn at eg skjemst.

Personleg er eg overbevist om at når ein blander synsing, fantasi og viten opp i ein stor kasserolle og koker suppe, er suppa spennande på smak og tirrer sansane, men etter som dagane går vil den etterkvart smake bittert og surt når ein innser at igrediensane allereie er brukt og avfeid av mange andre kokker.

Linnea;
Forklar kvifor vi må ha fleire dimensjonar for at det ska gå opp matematisk sett(tek for gitt at du prater om dimensjonar i vårt hittil kjente univers)?

Kva for fysikere meiner at jorda er flat?
Antall ord: 164
If we spread truth like a disease
we might just infect those around us
with intelligence

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links