Vil du ha en plass å diskutere uten at spøkelser, ufo og slikt flagrer rundt øra ?

Asbjørn har opprettet et nytt forum, som ikke har slike tema.
Også dette nye forumet er gratis å bruke.

Se:
https://www.paran.no/discuss

Oppe i høyre hjørnet i denne meldingen er et kryss som blir synlig når du flytter musepekeren nær det.
Der kan du lukke denne meldingen.

Fakta, teori & skepsisVitenskap vs Pseudovitenskap

Det er generelt altfor lite fakta og skepsis blant mennesker som studerer det åndelige. Her herjer diskusjonene rundt den viktige vitenskapelige biten.

Moderatorer: Asbjørn, Mod Fakta og, mod_spøkeguiden

Bruker avatar
nesco
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 90
Startet: 05 Feb 2007 02:58
17
Kjønn (valgfri): vi'kke si så !
Lokalisering: Nes
Blitt takket: 1 gang

Vitenskap vs Pseudovitenskap

Innlegg av nesco »

Paranormale hendelser er fenomener som ikke er subjekt for uavhengige, vitenskapelige eller rasjonelle forklaringer. Den overnaturlige verden er en arena som består av det paranormale, astrologi, UFO’er, synske, healere, ånder, NDO, bruk av pendler og ønskekvister, reinkarnasjon. etc. : En uendelig liste av menneskets interesse for en verden av det uforklarlige, krydret med elementer av overtro og sensasjonslyst

Mange aspekter av det paranormale er nær beslektet med det underliggende prinsippet av religion som påvirker oss om vi liker det eller ikke. Skjønt konsepter av paranormale fenomener mangler organisert struktur i de fleste ”mainstream” etablerte religioner. Som i religion, involverer det paranormale et tros basert system i stedet for et faktum basert kunnskapssystem som er en nødvendig forutsetning for vitenskap.

Tro er nødvendig for å akseptere en påstand allerede avvist av vitenskapen. En religiøs person, eller troende på det paranormale felt, krever tro for å støtte sitt standpunkt. Vitenskap har ikke noe behov for tro. Vitenskap produserer forutsigbare resultater ved tillit til verifiserbare fakta og objektive bevis. Det overnaturlige produserer uetterrettelige, upålitelige, ugjentakelige, uoverensstemmende og ofte selvmotsigende resultater.

Enda et eksempel på menneskets irrasjonelle evner, er det som ofte refereres til som pseudovitenskap, utgir seg for å være seriøs vitenskap men mangler alle elementer av logisk, vitenskapelig bevisførsel. Vitenskap og pseudovitenskap er diametriske motsatser til hverandre. Pseudovitenskap er lett å skape og lettere å forstå enn virkelig vitenskap. Pseudovitenskap behandler det som manifesterer seg på overflaten mens ”ekte” vitenskap springer ut fra gjentatte forsøk og objektive fakta.

Lik religiøse mennesker som prøver å rettferdiggjøre deres irrasjonelle ideologi, vil pseudovitenskapen ofte fremme temmelig tvilsomme argument. De prøver å argumentere med, at skjønt de ikke kan bevise gyldigheten av deres påstander, kan heller ikke vitenskapen motbevise deres påstander. Dette argument overser et grunnleggende axiom av logikk; Byrden av bevis ligger alltid på den som kommer med en påstand. Ekstraordinære utsagn krever ekstraordinære bevis.

Det er logisk umulig og logisk selvmotsigende å kreve at en skeptisk person skal bevise at noe ikke finnes. Vi beviser at noe finnes, ingen kan bevise at noe paranormalt ikke finnes.

Et analytisk anrettet sinn stipulerer at hvis noe ikke manifesterer seg objektivt, Finnes det ikke. Men det utelukker ikke at det kan finnes i enkeltes hode som hallusinasjoner, i andre dimensjoner, i ukjent materie som mørk materie der andre fysiske lover gjelder. Imidlertid, så lenge dette ikke manifesterer seg i noen form, måte eller gestalt som påvirker oss fysisk i vårt univers har det åpenbart ikke noen virkning på vår liv og vi kan trygt overse det.

Kristendommen tar alltid sterk avstand fra folks omgang og nysgjerrighet til det overnaturlige. Påståtte paranormale fenomener representerer konkurranse for miraklene utført av religiøse (katolske og ortodokse) helgener og er følgelig en farlig konkurrent til kristendommens autoritet på området.

Det er unødig og umulig å prøve å tilbakebevise alle tallrike manifestasjoner på overnaturlige hendelser. Dilemmaet som underligger alle paranormale fenomener, er dets svikt på bevis av dets ekthet og eksistens. På samme måte som det er umulig å bevise eller motbevise eksistensen av Gud, guder og ånder eller hva disse måtte være.

Siden ingen kan gi noe bevis ”whatsoever” på at gud finnes, overser vi kravet for å bevise eksistensen. Det er total mangel av noe bevis for eksistensen av gud og det er en total mangel av bevis for eksistensen av påståtte paranormale fenomener. Det er bare nødvendig å hevde at uansett hvem som setter frem påstander må bevise dem. Igjen ekstraordinære utsagn krever ekstraordinære bevis.

Enhver kan hevde at månen er laget av gul ost og at alle kan få gratis ost om vi bare følger et foreskrevet rituale. Her ligger noe av forskjellen mellom virkelig vitenskap og pseudovitenskap, som kristne støtter seg på. Vitenskap insisterer på at uansett hvem som kommer med en påstand må man bevise den. I pseudovitenskap, finner vi en konstant strøm av sjarlataner som påstår at de har visjoner, kanaliseringer, subjektive illusjoner og alskens evner som ingen noensinne objektivt har bevist eller kan bevise.
Antall ord: 699
The common error of ordinary religious
practice is to mistake the symbol for the
reality, to look at the finger pointing
the way and then to suck it for comfort
rather than follow it.
http://www.robtex.com/ipinfo.gif

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links