Vil du ha en plass å diskutere uten at spøkelser, ufo og slikt flagrer rundt øra ?

Asbjørn har opprettet et nytt forum, som ikke har slike tema.
Også dette nye forumet er gratis å bruke.

Se:
https://www.paran.no/discuss

Oppe i høyre hjørnet i denne meldingen er et kryss som blir synlig når du flytter musepekeren nær det.
Der kan du lukke denne meldingen.

Universet & dets hemmeligheterDin tvilling kan eksistere i en parallell verden

Jordkloden er et ubetydelig fnugg i et gigantisk og ufattelig stort univers.
Tør du diskutere hva som ligger bak?

Moderatorer: Asbjørn, mod univers

Bruker avatar
Asbjørn
Verifisert
ADMIN
ADMIN
Innlegg: 7962
Startet: 05 Apr 2005 01:39
19
Kjønn (valgfri): *U*
Lokalisering: Florø
Har takket: 1392 ganger
Blitt takket: 1695 ganger
Kjønn:

Din tvilling kan eksistere i en parallell verden

Innlegg av Asbjørn »

Publisert 2003-05-17 13:22
( Google translate fra svensk :
Kilde : http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/din- ... lell-varld
Oversettelsen er ikke helt god,- men sammenlign evt med den svenske teksten.)

Parallelle univers kan finnes. Max Tegmark, professor i astrofysikk, snakker om fire nivåer, hvor nivå én er den enkleste, med en verden som vår. I det siste mennesker ble brent på bålet for slike teorier og ideer er fortsatt kontroversielt.

Akkurat nå er en person som ser ut akkurat som deg, på en planet som ligner jorden, i en identisk solsystemet og et lignende galakse, og som du leser de første linjene i denne artikkelen. Inntil nå har livet vært identisk. Men nå stoppe look-alike å lese og ser frem til serien, når du leser videre.

Situasjonen er kjent fra science fiction-litteratur og filmer som "Sliding Doors" og "Run Lola Run". Men det er bare vill fantasi? Ikke så, sier svensken Max Tegmark, professor i astrofysikk ved University of Pennsylvania i Philadelphia. Max Tegmark er vellykket cosmologist og en ekspert på teoretiske beregninger av universets egenskaper, og har skrevet en stor artikkel om parallelle universer i siste nummer av tidsskriftet Scientific American.

- Alvorlig teorier om kvantemekanikk og relativitetsteori fører til den konklusjon at parallelle univers kan eksistere. Det er faktisk vanskelig å oppfinne en fysikk som utelukker parallelle verdener, sier Max Tegmark.

Ideen om andre verdener ble gjort på slutten av 1500-tallet av den italienske Giordano Bruno. Han hevdet at verdensrommet er uendelig og inneholder uendelig mange stjerner og verdener bebodd av intelligente vesener. Giordano Bruno ble brent på bålet under inkvisisjonen for hans teorier.

Graduate student Hugh Everett III ved Princeton University, gjorde det bedre, men det var likevel utstøtt fra det vitenskapelige miljøet. I 1957 skrev han en artikkel om kvantemekanikk fører til et parallelt univers skapt når noen gjør et valg. Artikkelen ble møtt av total stillhet i nesten tjue år.

- Ideene er fortsatt kontroversielt. Alt i fysikk som minner om filosofien har tradisjonelt vært betraktet som suspekt. Men over de siste hundre årene har grensen mellom fysikk og metafysikk skiftet enormt, sier Max Tegmark. Usynlige elektromagnetiske felt, atomer og svarte hull er eksempler på teorier som en gang var kontroversiell, men er nå fullt ut akseptert.

Max Tegmark forteller fire ulike nivåer av parallelle universer. Nivå en er de enkleste. Den inneholder verdener som ser ut som vår, men hvor det er på andre ting. Det er i en slik verden som alter ego sluttet å lese denne artikkelen mens du gikk på. På to nivå, noen av de konstanter i fysikk, som lysets hastighet eller antall dimensjoner, ulike verdier. Der skjer det ting som aldri kunne skje her. Nivå tre er kvante verdener som Hugh Everett beskrevet, og nivå fire er verdens med svært ulik fysikk.

Nivå én er samme ide som Giordano Bruno hadde, og basert på at plassen er uendelig stor. I en uendelig plass, alt som kunne skje også skje hvor som helst.

- Det er en uskyldig idé som kan være sjokkerende konsekvenser, sier Max Tegmark.

At alt som kan skje må skje et sted i en uendelig plass på grunn av kvantemekanikk. Under den er det bare et begrenset antall måter å arrangere partikler. Universet trenger ikke engang være uendelig til vår look-alike skal vises i en parallell verden, er det nok at det er veldig, veldig stor.

- Må vi reiser langt nok kommer vi til en identisk univers, sier Max Tegmark.

På veien dit passerer vi alle de andre mulige varianter av vårt univers.

Worlds på nivå én, ville vi i prinsippet kunne gå, forutsatt at vi kan finne en måte å reise så langt. Det gjelder ikke til nivå to. Verdens på nivå to er konstanter fysikkens andre verdier. For eksempel partiklene har forskjellige masser og verden har flere eller færre dimensjoner. Dette betyr at det kan skje det som ikke er mulig i vår verden.

Nivå to bygger på den såkalte inflasjonsdrivende teori, som de fleste Kosmologene dag tror. Ifølge teorien universet ble blåst opp veldig raskt og i et rot like etter Big Bang. Det er mulig å forestille seg at den voldsomme ekspansjonen er fremdeles pågår, men dannelse av små bobler i verdensrommet slutt utvide - mye som bobler i en gjærende deig. Universet vi lever i er bare ett av et uendelig antall bobler. I hvert boble kan være konstanter i fysikk, som partikkel massene og antall dimensjoner, har ulike verdier.

Den konstante verdier skyldes ikke noen fysiske lover, men har oppstått tilfeldig. Selv om det synes alle har akkurat den riktige verdien for liv å oppstå på jorda og vi eksisterer. Vår sol, for eksempel veier akkurat nok til jorden for å bli varm nok for oss. På partikkel nivå i enda mer: var proton-vektet 0,2 prosent mer var ingen atomer å være stabil, og uansett kan eksistere.

- Uansett hva du endrer på det er helt feil for oss svært raskt, sier Max Tegmark.

Det virker som om alt er finjustert for å passe oss, som om hele vårt univers er bygget for oss å være her.

Dette har lenge vært vanskelig å forklare fysikere, men teorien om parallelle universer på nivå to tilbyr en løsning. Hvis det finnes et uendelig antall bobler med alle mulige kombinasjoner av verdier for konstantene i fysikk, er det lett å se hvorfor konstantene i vårt univers er finjustert for oss.

- Vi bare lever i universet der vi kan leve.

Parallelle verdener på nivå tre, var det som Hugh Everett skrev om i hans nå berømte artikkel i 1957. De er en konsekvens av kvantemekanikken. De er akkurat det samme som universet på nivå en og to - den eneste forskjellen er hvor de finnes. I stedet for å være langt borte fra oss i felles plass er de rundt oss, men på et annet sted i noe som kalles Hilbert space: en abstrakt matematisk rom med uendelig mange dimensjoner.

Kvantemekanikken beskriver veldig godt hvordan individuelle partikler oppfører seg. En partikkel kan være to steder på en gang, eller spin i to retninger samtidig - og det er veldig elegant eksperimentelle bevis for at dette virkelig er tilfelle. Problemene oppstår når vi ønsker å finne ut nøyaktig hvor en gitt partikkel er: når vil den partikkelen plutselig bare for å finne seg selv på ett sted, tilfeldig. Den vanlige forklaringen på dette er at observasjonen forstyrrer og ødelegger systemet.

Hugh Everett hadde en annen forklaring. Han tolket kvantemekanikk bokstavelig, og følte at både partikkel og vi er i to forskjellige stater samtidig. Universe deler seg i to grener: den ene finner vi partikkel i en potensiell nettsted og i den andre grenen på den andre.

Hver gang det er et alternativ oppstår derfor alle muligheter, men i forskjellige universer. Når vekkerklokken ringte i morges du sto opp i et univers og sov på i en annen. De ulike verdener er usynlige for hverandre, men begge er i Hilbert rom.

Det er lett å tro at dette resulterer til slutt er det et uendelig antall parallelle verdener, men dette er ikke tilfelle. Akkurat som i nivå en, er det bare en begrenset, men svært store, kan antallet statlige universet være i.

Det siste nivået, nivå fire, er det mest spekulative og vanskelig å forstå. Det handler om et univers med et helt annet sett av fysikk enn våre egne. Teorien er basert på alt i vår verden ser ut til å bli beskrevet med matematikk. Hvis det er sant, som alle antyder, har forskerne begynt å spørre hvorfor det er bare noen matematiske formler som beskriver universet og ikke andre. Kan det være universet som beskrevet av helt ulike formler?

- Dette er kanskje ingen teori som kan testes. Men det kan fortsatt være morsomt å tenke på det og snakke om det ..

Alle nivåer av parallelle universer kan eksistere samtidig, men bare verdener på et nivå som vi selv har en sjanse til å noen gang ta kontakt med. Betyr det virkelig betyr noe for meg hvis de eksisterer?

- Det kan påvirke ditt syn på universet og din rolle i kosmos. Jeg har begynt å nyte mer av livet da jeg begynte å takle disse tingene. Den andre dagen jeg fikk bot på $ 142 for ikke skikkelig skuffet utenfor huset vårt - men det betyr ingenting i et kosmisk perspektiv, sier Max Tegmark.

Maria Gunther Axelsson
Er universet uendelig?

I februar i år presenterte de første resultatene fra forskning satellitten WMAP, Wilkinson Mikrobølgeovn Anisotrophy Probe. Siden oktober 2001, er satellitten 120 000 mil fra jorden og registrerer den kosmiske mikrobølge stråling. Ifølge Big Bang teorien var den tidlige universet veldig, veldig varmt. Mikrobølgestråling er det som er igjen av varmen, og det gir en idé om hvordan universet så ut for mer enn 13 milliarder år siden.

Blant mange andre ting WMAP måler universets form. Hvis plassen er buet - for eksempel, sfærisk eller ring-formet - det trenger ikke være uendelig. Vi reiser den veien rett ut i verdensrommet i et slikt univers, vil vi til slutt tilbake til jorden fra motsatt retning.

Men resultatene fra WMAP viser at plassen er flat. Videre plass ser det samme i alle retninger, med stjerner og galakser. Alt dette tyder på at rommet er uendelig, fordi det er svært vanskelig å forestille seg at en flat plass kan kjøre ut et sted.
Antall ord: 1605

Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links