BA skrev:Fotoapparater er designet til å fange opp synlig lys. Synlig lys består av et lite spekter av alle bølgelengder med elektromagnetisk stråling. Når et fotokamera også kan fange opp litt IR-lys, så er det bare at den fanger opp litt lys såvidt utenfor det synlige spekteret. Dette er altså ikke noen grunn til å tro at det derfor også kan fange opp noen former for energi.
Uthevet i rødt : Det er feil.
LYS ER ENERGI ! Og IR-lys er enda mer kjent som varme-energi ( Infrarød Energi ) , som når den når fram til oss fra Sola faktisk er det spekteret som gir oss varme.
Eksempel :
Funn via google søk på
IR varmekilde :
http://www.google.no/search?channel=s&h ... e-s%C3%B8k
http://www.el-on.no/pc-210-201-Terrassevarmere---EL-ON-BH-SMART-2000W.aspx skrev:EL-ON terrassevarmer -BH SMART 2000W
BH SMART med og uten bøyle, bøyle for oppheng under parasoll
SMART serien er en flott terrassevarmer med oppheng for vegg eller tak. Testvinner i markedet. Tysk kvalitet med lang levetid med ekte infrakvarts varmeelement på kortbølgenivået. Varmelampen varmer kun opp objektet varmestrålene treffer uansett vær og vind. Passer for terrasser fra 10-15m2.
Derfor blir det direkte feil å påstå at
BA skrev:Når et fotokamera også kan fange opp litt IR-lys, så er det bare at den fanger opp litt lys såvidt utenfor det synlige spekteret. Dette er altså ikke noen grunn til å tro at det derfor også kan fange opp noen former for energi.
Videre kan vi se på noe så enkelt som en solcelle (som omdanner lysenergi til elektrisk energi ):
http://www.tu.no/innsikt/energi/article52962.ece skrev: Virkningsgrad
En vanlig solcelle vil ligge på en virkningsgrad på rundt 10 til 20 prosent, avhengig av teknologi.
Vanlige solceller utnytter bare de synelige delene av sollyset, mens solstrålenes elektromagnetiske spekter er mye bredere, og energien fordeler seg i hele spekteret av bølgelengder.
Hvis fotonene har for lite eller for mye energi, går den tapt.
Med andre ord, teknologien til en solcelle, og et kamera's bildebrikke bygger på de samme prinsipper.
Men det er en vesentlig forskjell på fotoceller kontra billedbrikker :
Filtre avgjør hvilke farger som skal komme frem til de enkelte pixler i en billedbrikke, slik at man kan skille rødt/grønt / blått. Dette avgjøres også av størrelsen av pixlene målt i µm / bløgelengde på de forskjellige farger.
Da snakker vi om energi BØLGER - som kjent er lys en kombinasjon av partikkel og bølge.
Når vi snakker om bølgeteknologi, kommer vi raskt inn på felter innen radioteknologi / antenneteknologi, som er en ekvivalent med hensyn til teknologui, men dog med den forskjell av bølgelengde for de magnetiske bølge frekvenser.
Dermed kan vi snakke om frekvenser som ligger i halv-, kvart- og 8dels- bølger ( og "oppover" ), samt harmoniske frekvenser som også kan påvirke en kamerabrikke.
se
http://www.arcticpeak.com/radiopages/overharmoniske.htm for overharmoniske frekvenser selv om denne ikke omhandler lys, men radiosignaler,
Lysets frekvens bestemmer dets farge. Rødt lys har en frekvens på ca. 430 THz (tera-hertz). I vakuum har det røde lyset en bølgelengde på 700 nm (nanometer), noe kortere i luft, og en god del kortere i vann eller glass. De andre fargene, fra orange til gult osv. til fiolett har stadig kortere bølgelengde. Derfor brytes lyset av disse fargene stadig mer. Fiolett brytes mest, fordi det er den fargen som har kortest bølgelengde av synlig lys (ca. 450 nm).
Grunnfrekvens:430,000 THz ( rødt lys )
2. harmoniske: 860,000 THz
3. harmoniske: 1290,000 THz
4. harmoniske: 1720,000 THz
5. harmoniske: 2150,000 THz
6. harmoniske: 2580,000 THz
7. harmoniske: 3010,000 THz
osv.
Slike harmoniske frekvenser kan også påvirke halvlederteknologien, dog avhengig av hvilke filtre som er i bruk, samt styrken på "signalet".
Så at et kamera KAN fange energier i en eller annen form ; Ja.
Trenger en slik energi å være i fokus ? Nei : fordi : på samme måte som synlig lys samles i en linse, vil energistråling utenfor frekvensspekteret til synlig lys ha en annen optisk brytning, og dermed et annet fokuseringspunkt.
( brytning på samme måte som hvitt lys deles i fargespekter igjennom et prisme ).
Derfor konkluderer jeg med at energi KAN fanges opp av et kamera, dersom visse "krav" oppfylles.
MEN : Man må også være klar over at de fleste tilfeller med merkelige bilder, og da spesielt "orber" som oftest har en naturlig forklaring i form av støv, fuktpartikler, osv, som svever i luften rett foran kamera, nær nok til å virke "stor" og langt nok ifra til at blitzen lyser de opp.
Endel bilder som "kan" være energier - er ofte fukt fra utpust, sigarettrøyk osv, i umiddelbar nærhet av kamera, opptil ca 1 meters avstand.
Disse "utpust/ sigarettrøyk - skyer" behøver ikke å være synlig for det menneskelige øyet, under svake lysforhold, men lyses opp og fanges av kamera idet blitzen lyser opp området.
Det medfører da at lyset reflekteres....
Dersom man derimot ser slike "skyer" eller orber, når man beviselig IKKE har brukt blitz, og heller ikke har SETT dette med egne øyne, kan man vurdere andre kilder til fenomenene.
A